30 let pekrskih dogodkov

0
27
Pekre pred 30. leti VIR: gov.si

Prihodnji teden bo minilo 30 let od pekrskih dogodkov. Dogajanje 23. maja 1991, ko je Jugoslovanska ljudska armada (JLA) obkolila učni center teritorialne obrambe v Pekrah, Mariborčani pa so zasedli ulice, je pokazalo, da Slovenci ne bodo popuščali na poti do samostojnosti. Obletnico bodo v Mariboru obeležili brez načrtovanega mimohoda vojske.

MO Maribor je skupaj s partnerji in podporniki ob jubilejni obletnici pripravila številne aktivnosti, ki se bodo odvijale skozi ves mesec maj in naprej. Tako so prvič v zgodovini izobešene zastave po celotni Bezjakovi ulici, ki pelje do Izobraževalnega centra Pekre. Oblikovani so posebni jubilejni plakati, s katerimi se zahvaljujejo vsem, ki so v odločilnih trenutkih pokazali moč in pogum. V starem mestnem jedru nameščeni plakati s citati ljudi, ki so pred tridesetimi leti sodelovali pri prvih korakih do samostojne Slovenije.

Video na občinskih kanalih, razstave in pohod

V sodelovanju z Juretom Ivanušičem, Markom Vezoviškom in RTV Center Maribor je bil posnet kratek video z naslovom »Dnevi poguma in razuma«, ki bo objavljen na občinskih kanalih spletnih platform Youtube, Facebook in Instagram.

V sodelovanju z Muzejem NO je bil pripravljen zbornik »30 let kasneje«, ki bo izšel v dneh pred obletnico. Od 17. maja vse do 1. avgusta bo na ograji Muzeja NO na ogled razstava z naslovom »Pekre in vojna za osamosvojitev severovzhodne Slovenije 1991«. 

Med 21. majem in 30. junijem bo na Grajskem trgu na ogled ulična razstava »Pekre Tu se je začelo«, ki jo je pripravila Enota za domoznanstvo in posebne zbirke Univerzitetne knjižnice Maribor.

Tradicionalna spominska slovesnost pred Izobraževalnim centrom Pekre bo za izvedena, v kolikor bodo to dopuščale epidemiološke razmere. Tako kot vsako leto bo 22. maja ob 11:30 izveden tradicionalni pekrski pohod od Izobraževalnega centra Pekre do Vojašnice generala Maistra in nazaj. Na ta dan pa bo možen tudi ogled spominske sobe v Izobraževalnem centru Pekre, ki jo je ob 30. obletnici prenovil Muzej NO.

UTRINKI VOJNE PRED 30. LETI – VIDEO IN FOTO MATERIAL:

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here