30 let delovanja Karitas Maribor

V 30 letih je Nadškofijska karitas Maribor skupno zbrala in razdelila za nekaj več kot 17 milijonov evrov pomoči, 790 ton oblačil, 6500 ton hrane in 400.000 kosov šolskih potrebščin. V 92 župnijskih karitas se letno vključuje okoli 1200 prostovoljcev, ki opravijo okoli 80.000 ur prostovoljnega dela.

Nadškofijsko karitas Maribor je 12. 10. 1990 ustanovil takratni krajevni škof na podlagi Zakonika cerkvenega prava z namenom, da uresničuje karitativno, dobrodelno, humanitarno in socialno poslanstvo Cerkve. Zaradi novih razmer v kontekstu širjenja virusa covid-19 so vse aktivnosti, ki so bile načrtovane za praznovanje odpovedane. Tudi novinarska konferenca ob tem jubileju je potekala preko spleta.

Prvo desetletje delovanja zaznamovale stiske večjega števila brezposelnih družin z otroki, posameznikov in starejših. Brezposelnost je bila ključen dejavnik vpliva na razmere v družbi tudi v drugem desetletju delovanja, tretje desetletje pa se je začelo z odpravljanjem posledic gospodarske krize leta 2008 in zdaj preraslo v stiske zaradi epidemiološke situacije.
Dela jim ne zmanjka. Že v prvih devetih mesecih letošnjega leta je v okviru njihove sprejemno informacijske in svetovalne pisarne prejelo pomoč 3882 različnih oseb. Gre za pomoč v hrani in higienskih potrebščinah, oblačilih, pomoč v obliki informiranja, svetovanja ali kako drugače.

Po besedah mariborskega nadškofa in metropolita je potrebno pogledati na koliko izzivov je v zadnjih 30 letih odgovorila Nadškofijska karitas Maribor in kako hitro, zrelo in odgovorno je stopila v slovenski prostor.

V vseh teh treh desetletjih delovanja je Nadškofijske karitas Maribor pomembno prispevala pri pomoči brezdomcem, delovanju lastne Ljudske kuhinje in najnovejšega programa aktivacije ranljivih skupin preko prostovoljstva, ki v veliki meri poteka preko projekta Donirana hrana. Omenjena organizacija ima v Mariboru tudi ambulanto za osebe brez zdravstvenega zavarovanja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj