28 milijonov evrov za čistejši zrak v Mariboru

0
166

Mestni svet Mestne občine Maribor je soglasno sprejel odlok o načrtu za kakovost zraka v mestu, kar je v odloku potrdila tudi vlada Republike Slovenije. Program ukrepov velja do leta 2022, v prvi sklop spadajo ukrepi na področju okolju prijazne energije in obnovljivih virov, v drugega spada promet, tretji sklop pa predstavljajo podporni ukrepi, ki se nanašajo na varovanje in obnavljanje zelenih površin.

Trije viri financiranja

Za dosledno realizacijo omenjenih ukrepov je za MO Maribor načrtovanih 28 milijonov evrov, od tega za ogrevanje skoraj 18 in za promet 10 milijonov evrov. Občina bo od skupne vrednosti prispevala 8 milijonov 700 tisoč evrov, državnih sredstev je 13 milijonov evrov, viri iz skladov Evropske unije ter javno – zasebnih partnerstev pa znašajo 6 milijonov 800 tisoč evrov.

Prva prioriteta je boljša toplotna izolacija nepremičnin in posledično zmanjšanje stroškov ogrevanja, druga obveza pa je ¸na zgoščeno poseljenih območjih vzpostaviti daljinsko ogrevanje s plinom, kar bo spodbujala tudi država z malimi kurilnimi napravami.

                                          Obnovljivi viri energije

Spremembe v javnem potniškem prometu 

Številne spremembe pa se obetajo tudi na področju prometa, še posebej pri javnem potniškem prometu. V načrtu je zato čim več delovnih vozil zamenjati s tistimi, ki delujejo na okolju prijaznejše vire energije. V tem trenutku pa je težava ta, da je slednji, zaradi ponovnega “lockdowna” do nadaljnega ukinjen, za kar pa so na vladi že našli rešitev.

Ukrepi na področju varovanja zelenih površin pa so izrednega pomena, predvsem zato ker se s tem izboljša mikroklima. Pomembno pa je pri vsem tem občane ozaveščati o kakovosti zraka v mestu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here