Svetovni dan socialne pravičnosti

 

Od leta 2009 naprej se 20. februar praznuje kot svetovni dan socialne pravičnosti. Generalna skupščina je 25. novembra 2007 ugotovila, da sta družbeni razvoj in družbena pravičnost nujno potrebna za doseganje in vzdrževanje miru ter varnosti. Vendar prav družbeni razvoj in družbena pravičnost ne moreta biti dosežena brez miru, varnosti ter spoštovanja temeljnih človekovih pravic in svoboščin.

Letošnji svetovni dan socialne pravičnosti poteka pod geslom “Z odpravljanjem neenakosti do socialne pravičnosti”. Pri Zfruženih narodih so ob tej prilžnosti na svoji spletni strani poudarili, da je Socialne pravičnosti več, če odstranimo ovire, s katerimi se ljudje soočajo zaradi spola, starosti, rase, narodnosti, vere, kulture ali oviranosti. Po njihovih navedbah so prizadevanja za vzpostavitev socialne pravičnosti za vse v samem jedru dela pri tej mednarodni organizaciji, ki poudarja pomen razvoja in človekovega dostojanstva.

Rast zaposlenosti znaša že več kot desetletje, od leta 2008 le 0,1 odstotka letno, medtem ko je v obdobju med letoma 2000 in 2007 znašala 0,9 odstotka. Več kot 60% delavcev po svetu je brez kakršne koli pogodbe o zaposlitvi. Med delavci, ki prejemajo plačo, jih ima stalno zaposlitev za poln delovni čas manj kot 45%, ta delež pa se iz leta v leto zmanjšuje. Leta 2019 je bilo brez dela več kot 212 milijonov ljudi, kar je 11 milijonov več kot v letih prej. Že samo zaradi naraščajočega števila prebivalstva v delovno aktivni dobi pa bi morali po navedbah Združenih narodov do leta 2030 ustvariti 600 milijonov novih delovnih mest.

V Sloveniji je po ocenah Gibanja za dostojno delo med 200.000 in 250.000 prekarnih delavcev. Po njihovih ugotovitvah v Sloveniji že več kot 41 odstotkov delavcev delo opravlja v atipičnih oblikah dela. V samo 33% primerov pa mladi ob prvi redni zaposlitvi dobijo pogodbo za nedoločen čas, kar nas uvršča na predzadnje mesto znotraj Evropske unije.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj