V enem dnevu 16 tisoč delavcev na borzo dela

 

S številnimi ukrepi za zajezitev koronavirusa so razmere pri nekaterih delodajalcih v sosednji Avstriji že vodile do odpovedi pogodb o zaposlitvi delavcem. Približno 20 tisoč do 25 tisoč Slovencev dela v Avstriji,dnevno se vozijo v službo v sosednjo državo, ki je zaradi širjenja epidemije s koronavirusom odprta le na določenih mejnih prehodih, pa še tam izvaja zdravstveni nadzor.

Stvari drugačne iz dneva v dan

Slovenski delavci dobijo neke vrste prepustnice, poimenski dokument z datumom rojstva, za primer, da bi se meje še strožje zaprle in bi morali na delo. Mario Fekonja, predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije, je v zadnjih dneh po poročanju Večera prejel okoli 200 telefonskih klicev in elektronskih pisem na pomoč, vezanih na delo v Avstriji. Po njegovo se razmere spreminjajo zelo hitro, iz dneva v dan so na dnevnem redu prekinitve delovnih razmerij.

“Trenutno so največji problem odpovedi delovnih razmerij. Težava je v tem, ker Avstrija v praksi najpogosteje uporablja sporazumno odpoved delovnega razmerja, pri nas pa v primeru sporazumne odpovedi delovnega razmerja tej osebi nato v Sloveniji ne pripada nadomestilo za brezposelnost,” je pojasnil Fekonja.

16.000 odpovedi v enem dnevu

Kot je pojasnil, naj bi po podatkih avstrijske ORF v enem delu izdali 16. tisoč odpovedi delovnih razmerij. Delodajalci Slovencem ponujajo sporazumne odpovedi, kar je praksa v Avstriji. V Sloveniji je to problem, ker po naši zakonodaji delavec, ki bi želel na borzo, pri takšnem sporazumnem načinu ne prejme nadomestila plače. Na avstrijski borzi pa Slovenec ne more dobiti nadomestila, če tam nima prebivališč. Tako je veliko ljudi v situaciji, ko ne morejo izkoristiti nobenih pravic.

Predstavnik Arbeiterkammer, avstrijske delavske zbornice, zato predlaga, naj delavci ne podpisujejo popolnoma nič, ničesar.

Kot je poudaril Fekonja se delavcem v avstrijskih oskrbnih podjetjih (predelovalnih, prehrambnih in trgovskih) in v zdravstvu najbrž ni treba bati za izgubo službe. Podobno bi lahko veljalo še za transport. Bolj tvegane so zaposlitve v drugih panogah.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj