141. večni derbi se je razpletel z delitvijo točk

 

V 6. krogu Prva liga Telekom Slovenije sta se v 141. večnem derbiju udarila NK Maribor in NK Olimpija Ljubljana. Uvodne minute so prinesle taktičen dvoboj, z veliko mero previdnosti na obeh straneh. Večjo posest žoge so sicer imeli vijoličasti, a ta ni resnega učinka v ofenzivnem delu. Camoranesijev manever pred začetkom tekme, ko je svoje moštvo postavil v klasični italijanski sistem 3-5-2, se v v prvih 19. minutah vsaj v napadalnem delu ni obnesel, med tem pa so Mariborčani veliko bolje stali v obrambi. Kompaktno, potrpežljivo in z dobrim pokrivanjem nasprotnika. Olimpija je v skladu s pričakovanji imela manjše probleme z organizacijo igre, saj so v preteklem prestopnem roku popolnoma prenovili moštvo. Igralci začetne enajsterice so bili pretežno novinci, izvzemši Mirala Samardžića, Michaela Pavlovčiča, Nika Kapuna in Timija Maxa Elšnika.

Taktičen in učinkovit prvi polčas Maribora

V 30. minuti pa prva resna priložnost in takoj zadetek. Po iznajdljivi visoki podaji v prostor Denisa Klinarja, se je Jasmin Mešanović znašel sam pred vratarjem Olimpije Žigo Frelihom in z imenitnim strelom pod prečko Maribor popeljal v vodstvo. 1-0.  Maribor je ob prednosti zaigral konkretneje in brez večjih težav držal vodstvo enega zadetka, Olimpija je bila po zaostanku v končnici prvega polčasa rahlo izgubljena in si ni pripravila niti ene resne priložnosti za dosego izenačenja. Rezultat pa se do konca 45. minute ni več spreminjal in ostalo je pri izidu polčasa 1-0, ki je povsem zasluženo pripadel Mariboru.

Obdobje padca tempa v igri 

Dino Skender je med prvim polčasom presenetljivo opravil kar dve menjavi, ko je Radivoja Bosića in Nika Kapuna zamenjal z AntejemVukušićem ter Luko Marinom. Večjih sprememb v bledi igri Olimpije rezervista nista prinesla, a je Timi Max Elšnik v 54 minuti s samostojnim prodorom in strelom iz razdalje poskrbel za prvo resno priložnost Ljubljančanov. V začetku zadnje tretjine dvoboja je tudi Mauro Camoranesi opravil prvo menjavo in sicer je v igro namesto povprečnega Rudija Požega Vancaša zamenjal z najodmevnejšo okrepitvijo minulega poletja, Janom Mlakarjem. 

Izenačenje Olimpije

Tempo igre je po 70. minuti za odtenek upadel, a je bila to “voda na mlin” Maribora, saj je še naprej držal minimalno prednost iz prvega polčasa, rahel padec v igri pa je vseeno opazil tudi trener vijoličastih in drugič menjal, v igro je namesto Roka Kronavetra vstopil Jan Repas. Tik po opravljeni drugi menjavi pa izenačenje, ko se je po izjemni borbenosti Elšnika do žoge v kazenskem prostoru dokopal Đorđe Ivanović in še petič v treh tekmah zadel v polno. 1-1. V 86. minuti pa je Camoranesi v igro poslal še večnega talismana Marcosa Tavaresa, ki je zamenjal strelca prvega gola Jasmina Mešanovića.

Mirna končnica in delitev točk

Izid se do konca tekme ni več spreminjal, tako da se je 141. večni derbi končal z delitvijo točk, ki pa je glede na prikazano na igrišču povsem pravična. Obe ekipi sta namreč iz edinih dveh resnih priložnosti dosegli zadetka. Maribor je po več kot solidnih 75. minutah igre, v finišu derbija popustil, kar je Olimpija s pridom izkoristila in Mariboru preprečila prekinitev negativne tradicije rezultatov v Ljudskem vrtu, ki proti Ljubljančanom traja že vse od 17. novembra 2017. Večni derbi pa je tudi brez spektakularnih potez ali golov povsem upravičil svoj naziv.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj