spot_img

10 zanimivih dejstev o mačkah, ki jih morda še niste vedeli

8. avgust je svetovni dan mačk. Če svoje kosmatinke še nimate, jo lahko tudi posvojite.

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Svetovni dan mačk so prvič zaznamovali 8.avgusta leta 2002, ko ga je oživila dobrodelna organizacija Mednarodni sklad za zaščito živali. S tem so želeli s svetovnim dnevom ozaveščati o življenju, potrebah in zdravju domačih mačk. Po svetu naj bi živelo med 220 in 600 milijoni mačk. Natančnejše podatke je težko podati zaradi številnih mačk, ki prosto živijo na mestnih ulicah. V Sloveniji točne evidence o številu mačk ni. Ne glede na to pa je dejstvo, da številne slovenske družine svoje domove delijo tudi z mačkami vseh vrst, barv in velikosti. Da boste te samosvoje hišne ljubljenčke lažje razumeli, predstavljamo deset dejstev, ki jih morda niste (ali pa tudi ste) vedeli o mačkah.

  1. Mačke v povprečju spijo 12-14 ur dnevno, tretjino budnega časa pa posvečajo negovanju in umivanju. Najraje počivajo na mestih, kjer se počutijo varne, denimo na visokih policah ali v škatlah.
  2. Ko muca taca na mestu označuje svoj teritorij in sicer s potom, ki ga izloča skozi šapice.
  3. Bele muce z modrimi očmi so prava paša za oči. A takšne muce se pogosto rodijo gluhe. Ker so mačke zelo prilagodljive živali, jih to v življenju ob ljubeči družini ne ovira kaj preveč.
  4. Mačji voh je veliko bolj občutljiv kot človeški. Njihov voh je 14-krat boljši kot človeški.
  5. Vidno polje domače mačke je široko 220 stopinj. Za primerjavo, človeško vidno polje je široko le 180 stopinj.
  6. Telesna temperatura zdrave domače mačke je med 38 in 39 stopinjami.
  7. Vsako muco je možno identificirati po smrčku. Ta je namreč unikaten, podobno kot prstni odtis pri človeku.
  8. Zdi se, da mačke dobro vedo, kdaj smo veseli in kdaj žalostni. Temu pritrjujejo tudi raziskave, ki trdijo, da mačke razumejo človeško počutje in čustva.
  9. Posamezna mačka lahko v času svojega življenja skoti več kot 100 mladičkov. Zato je še kako pomembno, da muco steriliziramo in tako preprečimo neželene mladičke, katerih usoda je običajno precej kruta.
  10. Vaša muca uživa, če sliši vas glas. Zato se pogovarjajte z njo, čeprav se vam bo zdelo, da je vaše govorjenje najbolj ne zanima.

Posvojite, ne kupujte

Ker se muce izjemno uspešno razmnožujejo, za sterilizacijo in kastracijo muc pa se še vedno odloča premalo lastnikov, je muc po zavetiščih veliko preveč. Muce iz zavetišča niso nič manj čudovite kot rodovniške muce, zato vam polagamo na srce, da s posvojitvijo muce polepšate življenje kakšni najdenki. Nudila vam prav toliko ljubezni in zadovoljstva, kot muce “s papirji”. Muco lahko posvojite tudi v mariborskem zavetišču za živali ali pa si svojo novo družinsko članico izberete v Mačji hiši.

- Oglas - spot_img

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnje novice

00:04:10

Nov vinski dragulj na Meranovem

V vinogradu univerzitetnega centra za vinogradništvo in vinarstvo Meranovo mariborske fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede so danes po...

VAŠ GLAS

Boste zaradi podražitev prisiljeni v dodatno varčevanje?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img